Kirjahyllyssäni on Yamato Tsunetomon (1659- 1719) ”Hagakure, Samurain Tie”- teos, josta löytyy myös tähän päivään hyviä johtamisen ja yhteistoiminnan osviittoja. Hieman julmahan tuo teos on, mutta soveltaen käyttökelpoinen. Kirjan syntyaikoihin Japanissa olivat olot rauhoittuneet 1500- luvun sotaisan ajan jälkeen. Samuraisotureista oli tullut mm. virkamiehiä ja taistelutaidon opit laajentuneet samuraihengen elähdyttämiksi yhteiskuntaelämän malleiksi.
Samurain housuissa oli seitsemän laskosta muistuttamassa soturin arvoista. Ne ovat varteenotettavia tänäkin päivänä. Mitäpä itse arvelet Samuraiden arvojen luettelosta: oikeudenmukaisuus ja velvollisuudentunto, rohkeus, armeliaisuus, kohteliaisuus, rehellisyys, kunnia, uskollisuus? Noiden mukaan toimiva yritys tai verkosto olisi paikka, jonne toivoisi lapsensa pääsevän töihin. Pari- ja ystävyyssuhteissa niiden mukaan eläminen loisi perustan elinikäiselle aidolle kanssakäymiselle laskelmoitujen kertasuhteiden sijaan.
Samuraiden oppi korostaa keskittymistä ja hetkessä täysillä olemista. ”Muuta ei totisesti ole olemassa kuin pelkkä kuluvaa hetkeä koskeva päättäväisyys. Ihmisen koko elämä on sarja toisiaan seuraavia hetkiä”. Kaikki energia on suunnattava tekemiseen, esim. taisteluun, jolloin vähemmän keskittynyt vastustaja jää alakynteen. Markkinatalouden kilpailussa tämä ominaisuus voisi olla menestystekijä. Tosin siihen tilaan pääsy ei ole helppoa, koska ”puhdas ja mutkaton” mielentila pyrkii aina väistymään tulevia haikailtaessa tai menneitä murehdittaessa.
Verkostojen johtamisen kehittämistä pohdittaessa olisikin hyvä panostaa myös henkiseen kuntoon ja hakea keinoja energian ja luovuuden aitoon kohdistamiseen. Tehottomat ja tylsät palaverit pullakahveineen neuvotteluhuoneiden hälinässä - läppäreiden ja kännyköiden viedessä huomion – voisi vaihtaa vaikkapa kävelykokoukseen metsätiellä. Applen edesmennyt johtaja Steve Jobs lähti säännönmukaisesti neuvottelukumppaniensa kanssa kävelylle päästäkseen irti tavanomaisuudesta ja luodakseen läheisen ja luottamuksellisen suhteen kumppaniin. Monet dynaamiset nuorten yritykset ovat esimerkkejä tilan fiksusta käytöstä työhön, latautumiseen ja vuorovaikutukseen
Muodikas ”benchmarking” oli jo 1600-luvun Japanissa käytössä: samuraiden tuli tutkia useita ihmisiä ja omaksua kultakin vain heidän parhain piirteensä - yhdeltä kohteliaisuus, toiselta oikea käytös, kolmannelta kelpo puhetapa jne. Hyvä neuvo päätöksenteossa kuului ”pitkällinen harkinta valuu hukkaan, siksi päätökset on tehtävä seitsemän hengenvedon kuluessa”. Siinäpä oiva osviitta vatuloinnin vastakohdaksi.
Itselleni jäi ”Samurain tiestä” mieleen erityisesti kehotus ottaa tärkeät asiat kevyesti.
Se ei tarkoita kevytmielisyyttä tai sinne päin tekemistä. Villakoiran ydin on, että miettii asiat edeltä käsin ja hoitaa ne sitten kevyesti, kun aika koittaa. Hyvin valmisteltu on siis enemmän kuin puoliksi tehty.
Kolumnin kirjoittaja Upi Heinonen, upi.heinonen (at) verkostokonsultit.fi